workshop vollen en nabehandelen wolstoffen - 16 juni 2022

 

Meestal staan we er niet bij stil, maar nagenoeg alle stoffen uit ons dagelijks leven zijn na het weven nabehandeld. Niet alleen nu maar ook in het verleden. Denk bij voorbeeld aan het beroemde Leids laken, een wolstof met een bijzonder intensief nabehandelingsproces. Door een wolstof te vollen krimpt en verdicht de stof en krijgt hij een ander uiterlijk. Maar ook de stofeigenschappen veranderen: de stof kan zachter maar ook harder worden, winddicht en waterafstotend. Door het scheren en persen van de stof wordt hij glad en door het borstelen juist pluizig.

 

Tijdens deze workshop focussen we op het nabehandelen van handgeweven wolstoffen: wassen, vollen, opruwen en scheren. Op deze manier kan een en dezelfde stof wel vijf verschillende gedaanten krijgen. Na een introductie hoe wolstoffen in het verleden en nu in de industrie gevold, geruwd en geschoren worden gaan we zelf aan de slag met water en zeep. Ook bekijken we verschillende voorbeeldstoffen. Voor iedereen ligt een stapeltje handgeweven stofsamples van wol klaar. 

 

Wanneer:

16 juni 2022, 10.00 – 17.00 uur 

Kosten:

€ 125.-, incl. handgeweven stofsamples, koffie en thee.

Doelgroep:

Iedereen die nieuwsgierig is naar verschillende gedaanten van een wolstof. Er is geen voorkennis nodig.

Aantal deelnemers:

Maximaal 4

Waar:

In de cursusruimte van de weverij op de eerste verdieping. NDSM-plein 21, 1033 WC Amsterdam. Betaald parkeren, de weverij is ook heel goed met openbaar vervoer te bereiken. Klik u hier voor een routebeschrijving.

Aanmelden:

Via de webshop kunt u deze workshop kopen.

Vragen:

Via de mail info@metdehandgeweven.nl of bellen 06-11248491